Technologia

Bezpieczeństwo i wszechstronność

To Standard w Systemach Ozonowania Ozon Food | HoReCa

Czyściciel

Wyjątkowe w ozonie jest to, że tak, jak dwuatomowy tlen daje życie, tak trójatomowy potrafi go odbierać. Ozonem nie można oddychać — więc nie mogą nim oddychać wirusy ani bakterie. Dlatego tak doskonale dezynfekuje i utlenia.

Ozon jest jednym z najmocniejszych środków dezynfekcyjnych. Jest około 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy od chloru.

Co cenne, dezynfekcja jest łatwa i szybka w stosowaniu, a zamiast szkodliwych pozostałości jedynym odpadem jest czysty tlen.

CIEKAWOSTKA

Ozon chroni nas nie tylko przed wirusami i bakteriami
ale i przed promieniowaniem nadfioletowym (UV). UV rozbija O3 na ‘dobry’ tlen O2 i wolny atom O. Dziura ozonowa to właśnie ubytki w warstwie O3.

Ozon: cząsteczka o potrójnej mocy

Ozon to substancja jak stworzona dla hoteli i restauracji: dezynfekuje, utlenia i nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Rozwiązuje problem — i się ulatnia. Idealnie!

Stykamy się z nim od milionów lat, czując zapach po burzy. Dopiero od połowy XIX w. rozumiemy, czym jest i jak działa. Jaka jest historia ozonu?

Ozon znaczy pachnący (starogrecki ζον/ódzōn), ὄ właśnie ze względu na charakterystyczny zapach. Opisał go i nazwał w 1840 r. Christian Friedrich Schönbein. To cząsteczka złożona z trzech atomów tlenu (O3), w odróżnieniu od dwóch cząsteczek tworzących gaz, którym oddychamy (O2).

+ 0
Wdrożeń
0 %
Klientów z Polecenia
0 lat
Gwarancja na reaktory ozonu
0 /h
Reakcja serwisu
Przewiń do góry